Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Het Warmteprogramma

Het Warmteprogramma

Amsterdam stapt over op duurzame warmte
Momenteel wordt zo'n 85% van de woningen in de gemeente Amsterdam nog verwarmd met aardgas, en koken de meeste Amsterdammers en Weespers ook op gas. Om de Co2-uitstoot van de stad te verminderen, is het nodig dat het gebruik van warmte omlaag gaat en die warmte duurzaam is.

 

Het Warmteprogramma

De gemeente Amsterdam werkt momenteel aan het Warmteprogramma. In dit programma komt per buurt te staan welke duurzame warmte-oplossingen het meest geschikt zijn en wanneer de buurt bij voorkeur van het aardgas af gaat. Om tot een goed en eerlijk programma te komen worden er eerst uitgangspunten bepaald. Deze geven richting en zorgen ervoor dat we bij elke keuze hetzelfde doel voor ogen houden, zoals betaalbaarheid, duurzaamheid, of het beperken van overlast. Elke keuze heeft effect op de manier waarop de stad aardgasvrij gemaakt wordt. Het bepalen van die uitgangspunten is de eerste stap van het Warmteprogramma. Op deze pagina leest u meer over het Warmteprogramma.

 

Gesprekken met de stad

De overstap op duurzame warmte raakt iedereen in Amsterdam en Weesp. Daarom hebben we bewoners en anderen actief betrokken en hun mening meegenomen bij het opstellen van de uitgangspunten. Er zijn interviews geweest met stakeholders en lokale initiatieven, bijna 1000 mensen hebben de online Keuzewijzer ingevuld en 30 mensen namen deel aan een bewonerspanel. Daarvoor gingen we met de bakfiets de stadsdelen en Weesp in en hebben we via sociale media bewoners gevraagd deel te nemen aan de Keuzewijzer. De Keuzewijzer is inmiddels gesloten. Voor meer informatie kunt u het participatieplan bekijken.

 

Op donderdag 24 oktober 2024 was een informatieavond voor bewoners en betrokkenen over hoe de uitgangspunten tot stand zijn gekomen. Het verslag van die avond vindt u hier.

 

Begin 2025 worden de uitgangspunten vastgesteld door het bestuur. Heeft u vragen over betrokkenheid van Amsterdammers en Weespers bij het opstellen van de uitgangspunten, of heeft u tips voor ons of vragen over het Warmteprogramma? Mail dan naar warmteprogramma@amsterdam.nl

Tijdlijn

Mei 2024

Stakeholdersparticipatie: Er worden interviews afgenomen en er wordt er een gezamenlijke sessie met alle stakeholders georganiseerd.

Juni-juli 2024

Bewonersparticipatie: 1) Er wordt een bijeenkomst met bewonersinitiatieven georganiseerd. Daarnaast komt het bewonerspanel drie keer bij elkaar. Aan dit bewonerspanel kunnen enkel vooraf geselecteerde bewoners meedoen.

2) Bewoners kunnen, door middel van een stadsbrede online keuzewijzer, laten weten welke standpunten zij belangrijk vinden wanneer het gaat om het aardgasvrij maken en isoleren van hun woning.

Augustus 2024

Keuzes maken en schrijven van uitgangspuntennotitie. Hierop is geen participatie mogelijk.

September 2024

Bewonersparticipatie: Er wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd om bewoners de mogelijkheid te bieden te reageren op de uitgangspuntennotitie.

Stakeholdersparticipatie: In gesprek met stakeholders waarin de resultaten van de interviews worden besproken en gelegenheid wordt geboden om te reageren op de concept-uitgangspuntennotitie.

December 2024

Stakeholdersparticipatie: Stakeholders worden geïnformeerd over conceptversie van de uitgangspuntennotitie.

Q1 2025

Bewonersparticipatie: Dit mate van participatie voor de volgende fases wordt verder uitgewerkt en het uiteindelijke plan zal worden gepresenteerd op OpenResearch.

2025

Stakeholderparticipatie: De mate van participatie voor de volgende fases wordt verder uitgewerkt en het uiteindelijke plan zal worden gepresenteerd op OpenResearch.

Q4 2025

Concept Warmteprogramma ter inzage: Iedereen kan een reactie geven door een zienswijze in te dienen. De inspraakperiode duurt zes weken. Na afloop ontvangen de indieners een reactie waarin wordt toegelicht welke wijzigingen zijn doorgevoerd en welke niet, inclusief een onderbouwing.

Q4 2025/Q1 2026

Vaststellen Warmteprogramma

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren