Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Het Warmteprogramma

Het Warmteprogramma

Amsterdam stapt over op duurzame warmte

In Amsterdam wordt momenteel zo’n 85% van de woningen nog verwarmd met aardgas, en ook koken de meeste Amsterdammers en Weespers op gas. Om de CO₂-uitstoot van de stad te verminderen en bij te dragen aan een duurzame en gezonde toekomst voor iedereen, gaan we overstappen op schone warmtebronnen en ons energieverbruik verlagen. 

Wat betekent dat voor u? En op welk alternatief kunt u en uw buurt overstappen? Dat onderzoeken we samen met bewoners, bedrijven en andere partners zoals netbeheerders,  warmteleveranciers en warmtegemeenschappen. Het Warmteprogramma speelt hierin een centrale rol. In dit programma komt per buurt te staan welke duurzame warmte-oplossingen het meest geschikt zijn en wanneer de buurt bij voorkeur van het aardgas af gaat.    

Op deze website leest u meer over het Warmteprogramma, de planning en hoe we bewoners en partners betrekken. U vindt hier ook informatie over wat we al hebben gedaan en wat de volgende stappen zijn.

Wat er al is gebeurd

De overstap op duurzame warmte raakt iedereen in Amsterdam en Weesp. Daarom betrekken we bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden bij het maken van de plannen. 

Fase 1: Uitgangspunten bepalen 

Als eerste stap hebben we uitgangspunten vastgesteld. Deze geven richting aan het Warmteprogramma en helpen bij het maken van keuzes. U kunt dan denken aan dat een warmteoplossing betaalbaar en duurzaam moet zijn, en tegelijkertijd ook moet passen in de buurt. 

Om deze uitgangspunten te bepalen, hebben we: 

  • een bewonerspanel georganiseerd met 30 deelnemers die een afspiegeling vormen van de stad 

  • interviews met stakeholders gehouden 

  • een online Keuzewijzer gedaan, waar bijna 1000 mensen aan meededen 

  • met een bakfiets door de stad en Weesp gereisd om mensen te spreken 

  • Bijeenkomst met bewonersinitiatieven georganiseerd  

Op basis hiervan worden de uitgangspunten in de eerste helft van 2025 vastgesteld. In oktober 2024 was er al een informatieavond over dit proces. Het verslag van die avond vindt u hier.

Wat we nu aan het doen zijn

We zijn nu gestart met fase 2. In deze fase werken we verschillende scenario’s uit voor het toepassen van duurzame warmte per buurt. We onderzoeken daarbij: 

  • Welke technieken mogelijk zijn in verschillende buurten. 

  • Welke technieken het beste passen bij de diverse gebouwen. 

  • Wat de kosten zijn van deze technieken. 

  • Hoe het bestaande netwerk van warmte, gas en elektriciteit hierdoor verandert. 

Deze fase heeft als doel om tot een heldere routekaart te komen die inzicht geeft in: 

  • Welke systemen per buurt het beste passen.  

  • Welke warmtebronnen en infrastructuur nodig zijn.  

  • Wanneer buurten kunnen overstappen op een duurzame warmtebron. 

Expertgroep adviseert 
Een groep experts uit de energiesector helpt ons in deze fase. In deze groep zitten mensen van technische organisaties, bewonersorganisaties en andere betrokken partijen. Om mee te doen, is kennis van de warmtetransitie nodig. De groep geeft advies door ideeën en voorstellen te delen over specifieke onderdelen die het projectteam hen voorlegt. Wij laten daarna zien welke adviezen we hebben gekregen en wat we ermee doen in het project.  

De expertgroep komt vanaf maart 2025 regelmatig samen tot de zomer. Na de zomer verwachten we het eindrapport. 

Voor betrokkenen die niet in de expertgroep zitten, organiseren we een of meerdere informatiebijeenkomsten. Bewoners krijgen in deze fase updates via deze website. 

Onderzoek naar gevolgen voor milieu 
Daarnaast stellen we een plan-milieueffectrapport (plan-MER) op. Dit rapport onderzoekt de gevolgen van het Warmteprogramma voor mens, natuur en de leefomgeving. De eerste stap is het opstellen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), waarin staat: 

  • Welke milieueffecten in het plan-MER worden onderzocht. 

  • Welke alternatieven worden bekeken. 

  • Hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. 

Bewoners en stakeholders kunnen online reageren op de conceptversie van de NRD. De verwachting is dat deze in kwartaal 3 van 2025 op de website wordt geplaatst. 

Participatie in fase 2 
De keuzes die worden gemaakt in fase 2 zijn gebaseerd op de uitgangspunten die tot stand zijn gekomen in fase 1. Daarover hebben bewoners meegedacht. In fase 2 worden we geadviseerd door de expertgroep.  Hoe dat gebeurt en hoe bewoners worden geïnformeerd, staat beschreven in het participatieplan voor fase 2

Wat er daarna komt

Voor de volgende fase van het warmteprogramma bekijken we opnieuw hoe bewoners en andere partijen op een goede en waardevolle manier kunnen meedenken en meedoen. In die fase zal worden vastgelegd hoe het Warmteprogramma kan worden uitgevoerd. 

Op de hoogte blijven of vragen?

Wilt u op de hoogte blijven of heeft u vragen? Mailt u dan naar warmteprogramma@amsterdam.nl

Tijdlijn

2026

Vaststellen van het warmteprogramma. Hierop kan worden gereageerd via inspraakprocedure (zienswijze indienen). De inspraakperiode duurt zes weken. De indieners krijgen een reactie waarin wordt uitgelegd welke wijzigingen er zijn doorgevoerd en welke niet, met uitleg.

Participatie fase 3: Dit moet nog verder uitgewerkt worden. Het volgende plan wordt gepresenteerd op Open Research.

Er wordt een plan-milieueffectrapportage opgesteld op basis van de input uit de Notitie Rekwijdte en Detailniveau.

2025

Bewoners worden gedurende fase 2 geïnformeerd over het Warmteprogramma en de totstandkoming hiervan.

Zomer 2025

Bewoners en stakeholders kunnen reageren op de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau.

Er wordt een bijeenkomst georganiseerd voor landelijke experts over de conceptversie van de rapportage over de warmtescenario’s.

Eerste helft 2025

Vaststellen Uitgangspuntennotitie en verantwoordingsdocument.

Start participatie fase 2. Er wordt een expertgroep opgericht waarin vertegenwoordigers van verschillen organisaties zitten die technische voorkennis van de warmtetransitie hebben. Deze komt tot aan de zomer bijeen.

Er worden één of meerdere informatiebijeenkomsten georganiseerd voor de stakeholders die niet in de expertgroep zitten.

December 2024

Stakeholdersparticipatie: Stakeholders worden geïnformeerd over conceptversie van de uitgangspuntennotitie.

Oktober 2024

Bewonersparticipatie: Er wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd, om bewoners de gelegenheid te geven om te reageren op de uitgangspuntennotitie.

September 2024

Stakeholdersparticipatie: In gesprek met de stakeholders waarin de eerste hoofdlijnen van de uitgangspuntennotitie gepresenteerd zijn en enkele dilemma's besproken zijn om meer richting te krijgen op weg naar een conceptnotitie.

Augustus 2024

Keuzes maken en schrijven van uitgangspuntennotitie. Hierop is geen participatie mogelijk.

2) Bewoners kunnen, door middel van een stadsbrede online keuzewijzer, laten weten welke standpunten zij belangrijk vinden wanneer het gaat om het aardgasvrij maken en isoleren van hun woning.

Juni-juli 2024

Bewonersparticipatie: 1) Er wordt een bijeenkomst met bewonersinitiatieven georganiseerd. Daarnaast komt het bewonerspanel drie keer bij elkaar. Aan dit bewonerspanel kunnen enkel vooraf geselecteerde bewoners meedoen.

Mei 2024

Stakeholdersparticipatie: Er worden interviews afgenomen en er wordt er een gezamenlijke sessie met alle stakeholders georganiseerd.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren